Hälseneinflammation: Överbelastning av hälsenan
Löpare kan lätt överbelasta sin hälsena och få ont i den under löpningen, efteråt och väldigt ofta på morgonen dagen efter löpträning. Vi kallar den felaktigt för hälseneinflammation (Akilles tendinopati) men det är ingen inflammatorisk process. Symtomen är stelhet i hälsenan och nedre delen av vaden som kan var trycköm. Behandling och minskad belastning får problemen att gå över snabbt.
Symtom vid överbelastad hälsena
En överbelastad hälsena smärtar och känns stel. Smärtan kan uppkomma under aktiviteten och är vanligt vid löpning speciellt. Smärtan kan smyga sig på ju längre vi springer men blir sällan så intensiv att vi inte kan springa vidare. Däremot är den irriterande och inte så trevlig att ha med sig på löppass.
Efter en stunds vila och stillasittande yttrar sig "hälseneinflammation" som stark stelhet i hälsenan och nedre delen av vaden. Stelheten kan lindras efter lite uppvärmning men ett visst smärttillstånd kvarstår under aktivitet.
Den som har överbelastat sin hälsena brukar ofta känna det på morgonen med uttalat stel hälsena och vad. Det kan vara svårt att gå i trappor, lutande plan eller till och med på platt terräng.
Behandling av överbelastad hälsena
Det finns lite olika sätt att behandla överbelastade hälsenor och vilken som väljs beror lite på svårighetsgraden. Vi går igenom de olika metoderna där några är saker du kan göra själv medan andra kräver hjälp från fysioterapeut eller läkare.
Alternativträning
Det absolut enklaste sättet att behandla överbelastning är att minska belastningen. Om du fått dina hälsmärtor av mycket löpträning så måste du helt enkelt avstå eller minska träningsdosen.
Vill du hålla igång konditionsträningen finns det gott om alternativträning som är bra för löpare. Se bara till att du väljer en träningsform som inte belastar hälsenan på samma sätt som löpningen gör. Smärtan brukar för de allra flesta ge med sig på en vecka.
OBS! När du ska återgå till löpning så måste du skynda långsamt eller förändra något som gör att du håller dig på rätt sida belastningmässigt.
Smärtlindring
Vid sån besvärande smärta att du inte klarar din vardag kan du ta smärtstillande läkemedel från receptfria utbudet. Du kan även skaffa inlägg som avlastar hälsenan och sätta i dina vardagsskor. Det är rekommenderat att gå i stadiga och dämpande skor.
Operation
Det är ovanligt att man opererar smärtande hälsenor som orsakats av överbelastning. Det är endast som en sista utväg och för detta bör du rådgöra med läkare som ser till att du gjort allt du kan med andra metoder först.
Vadmuskelns koppling till hälsenan
En vanlig orsak till att hälsenan blir stel och smärtar är att vadmuskeln är för kort och stum. När den muskeln inte kan jobba normalt kommer påfrestningen på hälsenan att bli för stor och överbelastning följer.
Genom att stärka vadmuskeln med olika övningar kan belastningen på hälsenan minska. Det går också att jobba med massage på vadmuskeln för att öka rörligheten och minska stelheten.
Excentriska tåhävningar
Många upplever förbättrade förutsättningar att inte drabbas av återkommande hälseneproblem efter att de infört excentriska tåhävningar i sitt styrkeprogram. Med excentriskt menas en bromsande rörelse och den typen av styrkeövning medför högre belastning av en muskel fast med mindre smärta.
Excentriska tåhävningar går till så att du utgår från en position på tå och sedan sjunker ner långsamt med ena benet höjt upp. Vadmuskeln måste jobba för att bromsa rörelsen och gör du rätt kommer du känna smärtande mjölksyra i den efter några upprepningar.
Vi har hittat ett videoklipp med Sanna Kallur som visar hur hon använder tekniken för att stärka och undvika hälseneproblem.