Laktattest för löpning: Hemmatest med Beepinsight
Vill du få ut mer av din löpträning genom att träna i rätt pulszon för maximala resultat? Vi ville se om Beepinsights mobilapp för laktatnivåer i blodet kunde vara ett enkelt och tillförlitligt sätt att hitta rätt pulszoner – och resultaten överraskade oss. Läs artikeln och se hur stora skillnader det kan vara mellan traditionellt beräknade och laktatbestämda pulszoner.
Vilka är Beepinsights?
År 2021 bestämde sig ett team av idrottare och forskare att det behövdes ett enklare verktyg som kan optimera träning utifrån energinivåer i kroppen. Genom att kombinera många olika mätvärden från bärbara monitorer med AI-stödda analyser ska atleter få personliga insikter i hur de ska optimera träning, återhämtning och energiintag.
Beepinsights är en mobilapp som kan samla data från flera olika wearables och mobila testlab. Just nu finns stöd för att hämta in data från Garmin, Oura ring och Polar. Tillsammans med glukosdata från Freestyle Libre 2 (den vi använde vid glukosmätning på långpass) och laktatvärden från Lactate Scout kan man som användare få bättre stöd för träningsupplägg och uppföljning av sin utveckling.
Du kan alltså använda Beepinsights i din mobil (finns till iOS och Android) för att synka ihop data från olika enheter och som support till din träning. Du behöver vid sidan om appen använda andra enheter så som laktat-, keton- och/eller glukosmätare samt ha på dig en pulsmätare (gärna dygnet runt).
Så genomförde vi laktattestet
Laktattest går att boka och på många olika träningsanläggningar med löpband, laktatmätare och annan testutrustning. Ett laktattest kostar nånstans mellan 1200-2000 kr per testtillfälle, men kan enkelt utföras hemma. Vi har gjort det här testet med tillgång till:
- Lactate Scout 4
- Garmin Forerunner 945 pulsklocka med pulsband
- Beepinsights Step-test
Beepinsights Step-test
I appen finns ett guidat Step-test för att fastställa laktattrösklar. Du som användare kan välja på löpning eller cykling och ställa in din nivå (Beginner, Intermediate, Advanced). Utgångspunkten är att starta i ett lugnt tempo, en låg belastning, för att sedan stegvis öka tills man passerar mjölksyratröskeln (LT2, anaeroba tröskeln).
Grundupplägget består av 5 steg där man springer i ett bestämt tempo under 5 minuter för att direkt efteråt ta ett laktatvärde. Pulsen under den sista minuten av intervallen ska noteras.
När alla mätpunkter är insamlade kan man få sina pulszoner uträknade och se när laktatnivån sticker iväg uppåt vid tröskeln.
Med de insamlade datapunkterna på puls och laktat kan en polynomisk kurva, som visar relationen mellan puls och laktatnivå, sedan plottas. Kurvan används för att räkna ut vid vilken puls som LT2 inträffar. Det är den ansträngningsgrad där musklerna inte längre hinner ta hand om den laktat som produceras.
Tröskelträning går ut på att ligga precis under mjölksyratröskeln, vilket innebär att träna på en nivå där kroppen precis hinner ta hand om laktatproduktionen utan att bygga upp en överdriven mängd. Detta leder till förbättrad uthållighet och effektivare energianvändning, vilket gör att du kan bibehålla en hög intensitet längre utan att bli utmattad.
Det är svårt att hitta någon bättre metod än direkt laktatmätning för att bestämma ens tröskelvärden. Laktatkurvan i vårt test hittar du här:
Nya pulszoner för effektivare träning
Ett av syftena med att testa sina laktatnivåer är att kunna anpassa träningsintensiteten. För att slippa hålla på att mäta laktat stup i kvarten är tanken att laktattestet ska användas för att räkna ut pulszoner.
Vi har tidigare skrivit om olika sätt att bestämma dessa zoner och en vanlig metod är den utformad av Karvonen med fem zoner baserat på % av maxpuls.
De flesta pulsklockor har funktioner för att ställa in pulszoner för träning. I Garmin kan man enklast göra detta genom att ange sin maxpuls och mellan vilka % av maxpuls som zonerna ska gå.
Skillnaden i hur de olika pulszonerna fastställs är slående mellan laktattestet och maxpulsbaserade zoner:
Den modell som vanligen används när en laktatkurva finns tillgänglig är Maders modell för 4-mmol/l, utvecklad av fysiologen Manfred Mader som är en ledande expert inom träningsfysiologi. Den utgår från att mjölksyratröskeln uppstår vid en laktatkoncentration på ungefär 4 mmol per liter blod, vilket ofta används som en indikator på övergången från aerob till anaerob träning.
I vår jämförelse av dessa modeller hamnar de lägre zonerna enligt laktattestet mycket högre. Enligt Garmins % av Maxpuls skulle ett Zon2-träningspass gå i puls på mellan 113-132 hos testpersonen som har maxpuls på 188.
Enligt laktattestet kan personen lägga sig på 160 i puls och ändå befinna sig i zon2, med mycket låg risk för att dra på sig mjölksyra. Det övre gränsvärdet för tröskelträning i zon4 hamnar däremot ganska lika, på cirka 170 bpm.
Testpersonen har lång träningsbakgrund inom ultralöpning med många träningspass på 1-3 timmar och lopp på 10-30 timmar.
Det vanligaste när folk gör steptest är att man upptäcker att ens zon2 är mycket mycket lägre än vad man normalt tror har varit lågintensivt. Testet visar att personen har förmodligen en så hög zon2 just på grund av stora volymer med lågintensiv träning.
Följdfrågor vi ställde till Beepinsights
Efter detta test tog vi kontakt med Peter Alex (VD & Grundare) och Dr Robert Berling (Grundare & Medical Lead) på Beepinsights, för att ställa några frågor.
Räcker det med 5 datapunkter för en pålitlig laktatkurva?
Polynomet beräknas med minsta kvadrat till punkterna, så det finns ett fel-värde för varje test. Men ofta skär en tredjegrads polynom genom alla punkter. Ett krav för att få en kurva är att du fortsätter över 4 mmol, helst över sista gränsen till zon 5 på 6 mmol. Därför har vi funktionen att lägga till fler step.
Är pulszoner baserade på laktat bättre än % av maxpuls?
Du kan flytta dina zoner baserat på hur du tränar. Baserat på träningsblock bör zoner kalibreras minst var tionde vecka med ett nytt steptest. Vi har bra rapporter för att se hur träningsdosen mellan dessa tillfällen har flyttat gränser upp eller ner.
Hur gör elitidrottare?
Eliten varierar rätt mycket i kvalitet och noggrannhet, men de som är strukturerade och dataorienterade (t ex simlandslaget) går på laktatkalibrerade zoner.
Produkter som använts
- Lactate Scout 4
- Garmin Forerunner 945
- Garmin HRM-Tri pulsband
- Beepinsights