Muskler som används och tränas vid löpning
Lär dig mer om vilka muskler som används vid löpning så att du kan lägga upp träningen på bästa sätt. Den som har intresse av bli så bra som möjligt behöver jobba med att förbättra både uthållighet och styrka. Genom att ha god kunskap om muskelgrupper aktiva vid löpning kan du också undvika skador eller rehabilitera dig snabbare.
Istället för att bläddra igenom hela anatomiboken eller en bok om fysiologi kan du börja med vår översikt om löparens viktigaste muskler.
M. m Quadriceps - Främre Lårmusklerna
På framsidan av låret sitter en muskelgrupp som består av fyra muskler som alla går ihop i patellasenan över knäskålen och fäster på skenbenet. Quadriceps aktiveras för att dämpa stötarna vid varje löpsteg.
Vid långa distanser och framförallt vid mycket nerförslöpning kan man bli rejält trött i främre lårmusklerna. Man kan träna upp muskeln genom att göra squats på lite olika sätt. Lådhopp från en liten höjd neråt för att sedan bromsa hoppet och göra en liten lätt squat.
M. m Hamstring - Bakre Lårmusklerna
Baksidan av låret består också av en grupp om fyra muskler. De aktiveras när man sträcker höften och böjer knäleden. Nedtill fäster musklerna på baksidan av knät på båda sidor.
I löpsteget jobbar hamstrings i den senare fasen för att bromsa benet och vid fotisättningen är de med och stabiliserar knäleden. När foten har kontakt med marken jobbar baksida lår med att föra benet bakåt i frånskjutet.
Vadmusklerna Gastrocnemius & Soleus
På baksidan av underbenet finns två muskler som utgör vadmuskulaturen. Här sitter mycket av spänsten i löpningen tillsammans med achillessenan som är deras fästpunkt mot hälbenet.
Om man är svag i vaderna är det lätt att drabbas av hälseneinflammation. Bra övningar för att stärka vader är excentriska tåhävningar.
Gluteus Maximus
Gluteus är gruppnamnet på rumpmusklerna och maximus är den större av de. Maximus bromsar låret när benet är framför kroppen och vid uppförslöpning bidrar den med massor av muskelkraft.
En svag rumpmuskel kan leda till överbelastning hos löpare som då ofta drabbas av smärtor i höften eller från andra delar som försöker kompensera. Vi har skrivit särskilt om inaktiva sätesmuskler som behöver aktiveras och hur det kan hjälpa löpare bli bättre.
Adduktormuskler
Brevis, Longus och Magnus är tre muskler som ingår i gruppen adduktormuskler i ljumsken. Under hela löpsteget är de aktiva och hjälper till att stabilisera bålen.
Adduktormusklerna är väldigt starka och uthålliga men när de börjar tröttna märks det direkt på ett sämre löpsteg och asymmetri i höften kan uppstå med felbelastning som följd. Du kan träna upp dessa med speciella styrkemaskiner eller ett träningsband med motstånd.
Tibialis Anterior
På smalbenets främre del hittar vi tibialis anterior som aktiveras i övergången mellan fotisättning och frånskjut. Du använder också denna muskel när du lyfter på tårna, vilket sker precis innan fotisättningen.
När skenbenets muskel är för svag eller inte aktiveras hörs det på ett högljutt steg och att personen inte tassar fram längre. Du har säkert upplevt det själv när du börjat bli trött och inte längre kan hålla löptekniken.
Gluteus Medius
På utsidan av höften går en av rumpans muskler och den är aktiv för att hålla höften i upprätt läge. Om man märker att höften "tippar" eller sjunker ihop kan det vara tecken på en svag mediusmuskel.