Löptester inom Polisen
Att arbeta inom polisen ställer höga krav på fysisk uthållighet, styrka och snabbhet. För att säkerställa att blivande och nuvarande poliser har den fysiska kapacitet som krävs, genomförs olika löp- och fystester. Här går vi igenom vilka tester som används, vad de innebär och hur du bäst förbereder dig för att klara dem.
Konditionstestet till Polishögskolan
Vid rekrytering till polisutbildningen i Sverige ska sökande genomgå ett fysiskt arbetsprov på en testcykel, ergometercykel (1). Prövningen sköts av Plikt- och prövningsverket där sökande genomgår ett test med gradvis ökande belastning tills testdeltagaren antingen uppnått kraven eller inte orkar längre. Syftet är att säkerställa tillräckligt bra kondition för att kunna klara av utbildningen och senare jobbet som polis.
Så förbereder du dig
En allmän god kondition kan du träna upp genom att springa, cykla eller simma mycket. Försök att träna 3-4 gånger i veckan i minst 30 minuter. Basnivå är att kunna hålla ett jämnt tempo hela träningspasset.
Även om det finns korrelation mellan löpkondition och konditionstest på ergometercykel bör du träna vissa pass cykling. Syreupptagningsförmåga, muskelstyrka och uthålllighet avspeglas mycket av vilka delar av kroppen som arbetar.
Löptester under polisutbildningen
Under själva utbildningen får aspiranterna (eleverna) träna flera fysiska förmågor och i det ingår konditionstester. I en artikel av Per Hagström publicerad i Polistidningen 2019 framgår att de olika lärosätena använder olika fystester (4).
Förutom tester av styrka och smidighet används löptester så som Coopers 12-minuters löptest, Beep-testet och L-run (test av smidighet, snabbhet). Utbildningen har vissa krav på vissa gränsvärden som måste uppnås för att få godkänd examination.
Det har framförts kritik mot att polisaspiranter genomgår olika tester vid de olika lärosätena. Examinerade poliser vill kunna lita på att de kollegor som de ska jobba med har samma fysiska förutsättningar.
En annan kritik är att man ska "cykla in" på utbildningen men måste "springa ut". Det förekommer att studenter som klarat intagningsprovet på cykel har svårt att klara konditionsproven med löpning (6). Röster om att försöka ersätta cykeltestet med ett löptest har slagits ned (5). En utredning i slutet av 2021 gav Plikt- och prövningsverket i uppdrag att undersöka möjligheten men det skulle krävas för mycket resurser för att ändra på nuvarande test av kondition.
Säkerhetspolisens löptest på 3 km
För specifika roller inom polisen, såsom livvakter, används ett löptest på 3 km i flack terräng (2). Riktvärdet för män är 13 minuter och 30 sekunder, medan det för kvinnor är 14 minuter och 30 sekunder.
Så förbereder du dig
Gör ett eget test och se hur du ligger till. För att klara 3 kilometer på kravtiderna behöver du hålla ett uträknat tempo på 4:30 min/km för män respektive 4:50 min/km för kvinnor.
Träna upp din kondition genom att springa i ett lungt och kontrollerat tempo 2-3 pass i veckan. Lägg in ett intervallpass i veckan där du tänjer på gränserna för din mjölksyratröskel och bygger en högre syreupptagningsförmåga.
Ett närliggande löptest är Coopertestet där man ska springa så långt man kan på 12 minuter. Motsvarande prestation på det testet är enligt tabellen för Coopertestet att hinna 2650 meter.
Fystest på yrkesverksamma poliser
I en studie gjord inom Polisprogrammet vid Umeå Universitet intervjuades tre myndigheter i Örnsköldsviks kommun om kraven på fysisk hälsa (3). Där framgår att Polismyndigheten inte har någon kravprofil angående kondition. Detta till skillnad från både Räddningstjänsten och Ambulanssjukvården i samma kommun, som regelbundet gör fystester.
En ambulanssjukvårdare ska klara att bära tung packning (22 kg) i 11 minuter på ett gåband. Räddningspersonal utför arbetsprov med EKG-registrering.
Kritik mot att Polisen inte har kontinuerliga fystester på yrkesverksamma har framförts. I en debattartikel från mars 2024 lyfter skribenten att både Försvarsmakten och brandkåren har årliga fystester (7).
Vidare lyfts vikten av att vi måste kunna lita på att poliser i tjänst har den fysiska förmågan att kunna utföra krävande arbetsuppgifter som snabba fotjakter, fysiska konfrontationer eller att assistera skadade personer.
Källor:
1. Polisen. (n.d.). Så går prövningen till. Hämtad 6 februari 2025.
2. Säkerhetspolisen. (n.d.). Träningstips. Hämtad 6 februari 2025.
3. Bellander, J., & Hellstrand, S. (2004). Polisens fysiska träning: Hälsofaktorer ur individuellt och ekonomiskt perspektiv. Umeå universitet, Polisutbildningen.
4. Hagström, P. (2019, 4 december). Krav på polisstudenter varierar. Polistidningen.
5. Hagström, P. (2023, 22 augusti). Löptest ersätter inte cykelprov. Polistidningen.
6. Sörensen, M. (2023, 2 november). Centimeter från drömjobbet. Polistidningen.
7. Grön Polisstudent. (2024, mars). Förtroende är bra men kontroll är bättre. Polistidningen.