Ont i höften från löpning
Smärta i höften kan uppstå under eller efter löpning och oftast är det på grund överbelastning. Det onda kan kännas på utsidan eller framsidan av höftregionen. I den här artikeln kan du lära dig identifiera smärtan, förstå vad den kan bero på och vilken typ av åtgärd och hjälpmedel du kan ta till för att springa smärtfri igen.
Ont på utsidan av höften
Vanligt förekommande är att löpare får ont på utsidan av höften och smärtan kan vara molande till skarp. Orsaken är oftast överbelastning i muskler och senor som fäster på sidan av höftkammen. Det kan leda till en slemsäcksinflammation och många beskriver det som en brännande smärta under eller efter löpning.
Smärta i och runt höften kan även vara tecken på höftledsartros. Kännetecknade är att man upplever en stelhet, ofta på morgonen eller efter en period med stillasittande. Höftsmärtan lindras med rörelse och uppvärmning.
Åtgärder och behandling
Åtgärder beror på orsaken till smärtan och är det överbelastning ska man inte utsätta höften för de rörelserna. Det innebär vila från löpning och endast alternativ träning som inte belastar höften på samma sätt (cykel, simning, springa i vatten etc).
När du är smärtfri igen kan du trappa upp löpträningen, men gör det i lugn takt och gärna med styrketräning. En vanlig anledning till höftsmärtor hos löpare är att man är dålig på att aktivera sätesmuskeln.
Smärta från höftböjaren
Högt upp på framsidan av låret sitter höftböjaren, en muskel som vi använder i varje steg när vi springer och går. Denna viktiga muskelgrupp är essentiell för vår förmåga att röra oss smidigt.
Många kontorsarbetare blir stel i denna muskel på grund av för mycket sittande, vilket kan leda till obalans och smärta.
Om man upplever att det smärtar i höftböjaren under eller efter löpning kan det vara tecken på överbelastning (bristning eller inflammation).
Åtgärder och behandling
Det gäller att minska belastningen för att inte förvärra situationen och riskera att få ännu mer problem. Klassiska knäböj är en bra stärkande övning och när du är smärtfri kan du trappa upp löpträningen stegvis.
Dessutom rekommenderas dynamiska stretchövningar som aktivt kan förbättra muskelns flexibilitet och minska risken för framtida skador. Genom att inkludera dessa i din dagliga rutin kan du hålla höftböjaren stark och smidig.
Högt upp på insidan av höftböjaren
I höftregionen kan man också uppleva smärta in mot grenen i ljumsken. Den uppträder oftast efter att man varit ute och sprungit eller under riktigt långa pass.
Den smärtan kan vara så kallat FAI-syndrom, eller impingement (inklämning). FAI står för femoroacetabular impingement och beskriver tillståndet som beror på att höftledens mjukdelar kläms och skadas.
Åtgärder och behandling
Det gäller även här att minska belastningen för att inte provocera fram mer smärta. Därefter ska du jobba med fysioterapi som stärker bålen och övningar som tränar dina höftböjarmuskler.
Svårt att diagnosticera höftsmärtor
Höftrelaterade skador kan vara ganska svåra att diagnosticera och att hitta rätt behandling för. Försvårande faktorer är att skador eller svagheter utanför höften kan uppträda som höftsmärta.
Har man ofta problem och svårt att bli av med smärtorna trots vila bör man söka hjälp. Det finns många diagnoser som yttrar sig som höftsmärta; artros, labrumskada, snapping hip, sportsman hernia, trochanterit m fl.