Ont i knä vid/efter löpning
Knäleden består av många olika delar som upprätthåller ledens funktion. Alla dessa delar kan utsättas för slitage men också akuta skador. Överbelastning är den absolut vanligaste orsaken till smärtor i löparens knä.
I den här artikeln kan du lära dig identifiera vart smärtan sitter, vad den kanske beror på och vilken typ av åtgärd och hjälpmedel du kan ta till för att springa smärtfri igen.
Löparknä
Det mest kända fenomenet hos personer som löptränar är löparknät. Det uppträder som en smärta på utsidan av knät som kan sprida ut sig något uppåt längs låret. Den del av knäleden som är påverkad då är det så kallade IT-bandet (iliotibialbandet).
IT-bandet är en lång sena som går från höften och ner över utsidan av knäet och passerar där ett benutskott. Överbelastning kan skapa en irritation som ger smärta just där vid passagen över knäet och det gör ont i varje löpsteg. Det finns speciella knäskydd för löparknä men du bör jobba med förebyggande åtgärder och stretching.
I Vårdguidens videoklipp här ovanför ser du en enkel stretchövning som sträcker och förebygger löparknä.
Hopparknä (Schlatterknä)
Smärtan vid ett hopparknä sitter strax under knäskålen och beror på en irriterad patellarsena (knäskålssenan). Den drabbar oftare personer som utövar rörelser med kraftiga hopp och stötar, därav namnet.
Som löpare kan du drabbas av detta om du springer mycket i branta nerförsbackar. Utvecklingen av denna skada börjar ofta med att smärtan kommer efter träning för att sen gradvis komma under träning och bli värre tills rörelserna gör allt för ont för att fortsätta med löpning.
Lösningen är att försöka jobba aktivt med stärkande och balanserande övningar för knäleden. Beroende på graden av skada kan åtgärdsprogram se något olika ut. Vid mildare former av löparknä kan du kan köpa knäskydd med pelott som ger kompression och stabilisering. Du kan behöva olika grader av stöd där till exempel Bauerfeinds knästöd Genutrain finns från mild till stabiliserande.
Men se bara skyddet som ett sätt att hålla igång, det är ingen långsiktig lösning utan du måste komma tillrätta med grundorsaken till problemet. Det finns även smärtlindrande schlatterband att köpa.
Patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS)
Patellofemoralt smärtsyndrom, PFSS, är en smärta som känns framtill på knät. Det beror på en obalans i muskler och senor som ska stabilisera knät. Det kan göra att knät drar snett i olika rörelser.
Den som har PFSS brukar uppleva smärtan vid gående i trappor, huksittande och långvarigt sittande med böjda knän.
Behandling av PFSS brukar normalt involvera program för styrka och rörlighet kring knäleden. Det kan också vara aktuellt med en knäortos för att avlasta under tiden som muskulaturen runtomkring byggs upp.
Andra knäsmärtor
De här knäskadorna vi nu tagit upp kan bero på själva löpningen men det finns såklart andra knäsmärtor som upplevs före och efter träning. En sådan är knäartros som oftare drabbar äldre personer. Där är det faktiskt så att löpning och rörelse kan minska symtomen och underlätta livet med artros.
Ett exempel på en något ovanligare skada bland just löpare är skador på bakre korsbandet (PCL-skada). Det kan dock drabba traillöpare som tar felsteg eller ramlar och slår i knät mot stenar/rötter.
Fyra exempel på knäskydd
-
Knästöd sport
249 kr
Läs mer härElastiskt knästöd för idrott svartEtt rundstickat elastiskt knäskydd speciellt konstruerat för effektiv avlastning och stöd av en smärtande knäled. Knästödet kan exempelvis användas av dig&hellip: -
Knästöd basic
99 kr
Läs mer härEtt par stabiliserande knästödEtt par knästöd som stabiliserar dina knäleder varje dag. Knäskydden avlastar dina knäleder genom att ge kompression, stabilitet och värme till ett smärtande knä.&hellip: -
Knäskydd
199 kr
Läs mer härKnäskydd för att stabilisera knäEtt stabiliserande knäskydd som passar alla. Hög kvalitet med fästen av kardborre. Ger ett bra stöd åt och avlastning för din knäled. Kan med fördel användas&hellip: -
Knäskydd för hopparknä
199 kr (300 kr)
Läs mer härKnäskydd för hopparknäEtt bekvämt och avlastande knäskydd för effektiv avlastning vid exempelvis schlatterknä och hopparknä. Knäskyddet ökar lokalt blodgenomströmningen över smärtområdet&hellip: