Smartklocka med EKG
Vill du att din smartklocka ska kunna ta ett EKG? Det finns flera smarta klockor som har EKG-mätning nu för analys av hjärtrytmen. Den kan till exempel studeras för att upptäcka hjärtflimmer men det finns begränsningar hos pulsklockorna i jämförelse med ett EKG på lab.
Exempel på smartklockor för EKG-registrering
Det finns flera tillverkare som nu inkluderat EKG-registrering som funktion i klockan. Några av de är:
Det kostar en klocka med EKG-mätning
-
Samsung Galaxy Watch5 Pro 45mm 4g Black Titanium With Black D-buckle Sport Band
5490 kr
Läs mer här -
Samsung Galaxy Watch5 Pro 45mm Bluetooth Black Titanium With Black D-buckle Sport Band
4990 kr
Läs mer här -
Samsung Galaxy Watch5 Pro 45mm Bluetooth Grey Titanium With Grey D-buckle Sport Band
4990 kr
Läs mer här -
Polar Vantage V3 Sky Blue
5489 kr
Läs mer här -
Samsung Galaxy Watch5 Pro 45mm 4g Grey Titanium With Grey D-buckle Sport Band
5490 kr
Läs mer här -
Polar Vantage V3 Sunrise Apricot
5489 kr
Läs mer här -
Polar Vantage V3 + H10 Night Black
6999 kr
Läs mer här -
Polar Grit X2 Pro Musta
8661 kr
Läs mer här
Begränsningar vid EKG-mätning med klocka
En klar begränsning med en pulsklocka som mäter hjärtrytmen är att det bara innefattar 1 avledning. När läkare tar EKG på ett lab används 12 avledningar för registrering av hjärtats rytm. En avledning kan räcka för att upptäcka avvikelser men det ska alltså inte tas för en diagnostisk mätning. Med 12 avledningar kan ett EKG ge så mycket mer information om hjärtats struktur och hur de elektriska signalerna flödar genom hela hjärtat.
Tillgängligheten för EKG-mätning är olika från land till land. Till exempel kan Fitbit Sense 2 fånga hjärtrytmen men datat är bara åtkomligt i vissa länder. Här i Sverige kan du använda ECG app om du har Fitbit Sense 2, Sense eller Charge 5. Notifieringar om oregelbunden rytm är också användbart i Sverige och finns på de flesta av Fitbits smartklockor och aktivitetsband.
Om du får ett oroande resultat från träningsklockans EKG-mätning, börja med att ta det på nytt och skulle du få samma oroande svar igen bör du ta kontakt med vården för ett riktigt EKG-prov.
Garmins ECG app
Det är än så länge (aug 2023) bara på Garmin Venu 2 Plus som möjligheten finns att använda en ECG App och avläsa hjärtats rytm och detektera förmaksflimmer eller normal sinusrytm. Mätningen tar 30 sekunder och görs genom att placera rummen och pekfingret på metallringen runt urtavlan. OBS! Den har än så länge inte lanserats för oss här i Sverige. I augusti 2023 fanns den tillgänglig i USA, Hong Kong och Vietnam.
Däremot har Garmin många klockor med hjärtfrekvensvariabilitet (HRV) som mätfunktion. HRV och EKG används dock på lite olika sätt och ett normalt HRV kan förekomma trots avvikelser på ett laboratorietestat EKG. Garmin har än så länge inte inkluderat mer djupgående resultat från hjärtrytmsanalyser än HRV-värdet.
Apple Watch och EKG
Apple har stöd för EKG-mätning i flera av sina smartklockor från och med Apple Watch Series 4 och framåt. Mätningen görs under 30 sekunder medan du håller pekfingret från andra handen på Digital Crown.
Avläsningen visar resultat om sinusrytm, förmaksflimmer, låg eller hög puls och det sparas i appen Hälsa på din kopplade iPhone.
Användning av EKG-klockor i medicinska sammanhang
Innan en enhet som erbjuder medicinska avläsningar (t.ex. EKG) kan säljas till allmänheten, måste den oftast erhålla godkännande från nationella hälsovårdsmyndigheter. Det finns också juridiska frågor kring hur data hanteras och skyddas om det är medicinsk information.
När privatpersoner börjar utföra mätningar på egen hand finns en ökad risk för oro och ångest. Det har noterats med till exempel automatiska blodtrycksmätare som går att köpa billigt på apotek och elektronikkedjor. Spridningen av nya smartklockor med blodtrycksmätning eller andra medicinska mätningar kommer säkert öka den här problematiken.
Tillverkare bör tydligt informera användarna om klockans begränsningar och rekommendera att de söker professionell vård om de har några hälsobekymmer.
Smartklocka med EKG istället för Tum-EKG?
En enhet som lånas ut till hjärtpatienter är Tum-EKG. Arytmier kan vara svåra att fånga vid enstaka mätningar men vid flertalet avläsningar av hjärtrytmen från tummarna kan asymtomatiskt förmaksflimmer eller symtomgivande arytmier med glesa intervall upptäckas.
En patient som fått hem en tum-ekg brukar få instruktionen att varje morgon och kväll, samt vid symptom under dagen, läsa av ett EKG genom att placera tummarna på dosans elektroder.
Frågan är om smartklockor kan vara ett alternativ till tum-EKG i framtiden. Dosan är visserligen inte så stor så den kan ju bäras med i en väska men en smartklocka har precis samma möjlighet att registrera hjärtrytmen genom att läsa av från båda händerna.