Springa med hund
Älskar du att springa och vill att din hund ska följa med dig ut på träningspass? Vi har skrivit ihop en artikel på temat att springa med hund där vi vill ge dig en bra start på er gemensamma löpträning. Vi hoppas att du får bra tips och råd om praktiska saker och utrustning för löpträning med hund.
Så kan du börja springa med din hund
Första gången du springer med din hund bör det vara en löptur på hundens villkor. Precis som för oss människor är det bra att börja löpträning i små steg och inte överdriva för mycket i början.
En bra start är att varva promenad och jogging där du är uppmärksam på hur hunden mår under passet och efteråt. Är du själv en van löpare kan du inte räkna med att din hund kommer att följa med dig på långtur det första ni gör.
För att hunden ska bli din bästa löparkompis måste du se till att uppehålla glädjen i löpningen och att det är något som hunden ser fram emot.
OBS! Valpar ska inte motioneras så har du en sådan får den lugnt vänta tills den blivit tillräckligt stor för att få följa med.
Utrustning: Springa med hundkoppel, midjebälte och sele
Den utrustning som behövs för att komma igång och springa med hund är egentligen inte mer än det vanliga kopplet, halsband eller hundsele. En fördel med hundsele är att det ger en skönare komfort för hundar som gärna vill vara längst fram och dra. En del hundägare köper en speciell springsele till hunden och har en annan för promenad.
För dig som hundförare är midjebälte mer bekvämt eftersom du då slipper hålla i kopplet i ena handen. Vill du dessutom få lite draghjälp om du har en stark hund så kommer det kännas bättre med bälte än med statiskt koppel. För en mjuk kraftöverföring finns speciella expanderkoppel som har lätt gummibandseffekt precis i fästet till ditt midjebälte.
Springer med Canix Belt från Non-stop Dogwear
Midjebälten för hundförare finns i lite olika utformning där några är specifikt för löpning och andra för skidåkning. Det som skiljer de åt är hur kraftöverföringen är konstruerad. Det är lite missvisande ibland att de går under namnet midjebälte för bäst position är om de sitter lite lägre än midjan och mer på höften.
Hundens energi och vätska på långtur
Precis som du har behov av energi och vätska behöver du också förse din hund med det ifall ni är ute på en lång löprunda. Vid extremt varma (eller kalla) temperaturer bör du låta hunden vara hemma. Hundar har svårare att kyla ner sig än vad vi människor har eftersom de inte svettas.
Vätska är det viktigaste att ta med, så se till att du har tillräckligt med vatten för din hund. En del hundar klarar att dricka från strålen ur en flaska men det finns ju vikbara muggar och koppar som du kan ha i din ficka.
Energi kan du ge hunden i form av belöningsgodis. Aptiten är lite olika från hund till hund under träning men de allra flesta säger inte nej till en godbit.
Löparskador: på dig eller hunden
Löpning kan ge skador på både dig och hunden. Det vanligaste är överbelastningsskador och de flesta sådana läker tillbaka av sig själv om du bara minskar belastningen. Det gäller både för dig och för hunden.
Allvarligare skador ska ni såklart söka hjälp för hos sjukvård respektive veterinär. Om en hund är kraftigt halt ska du ta hunden till akutveterinär eftersom det kan röra sig om fraktur eller korsbandsskada. Tillfrisknandet vid såna har mycket bättre prognos vid snabbt omhändertagande.
Akut hälta kan också bero på klobrott så kolla hundens tassar. Det är inte heller helt ovanligt att nåt skräp (grus, barkbit, asfalt) har fastnat mellan trampdynorna. Det gör normalt inte ont för hunden så hältan ser inte smärtsamt ut, vilket den gör vid fraktur eller korsbandsskador.
Hälta som smyger sig på kan bero på för hård belastning men kan också vara begynnande artros, vilket är vanligt hos äldre hundar.
Du är skadad, men hunden vill springa
Vi håller oss till hundens motion men om du har skadat dig och inte kan springa. Hur ska hunden fortsatt kunna träna om du inte kan ta dig ut på löpturer?
Om din skada bara ger sig till känna vid löpning kan du kanske cykla med hunden. Det kan kräva lite träning både för dig och hunden innan ni hittar rytmen och kan cykla/springa säkert tillsammans.
Ett annat alternativ är att låta hunden få sin motion på ett löpband. Om du har ett band hemma redan kan ni ju testa spatsera lite först och se hur det går. Det är lite konstigt tycker många hundar att de måste springa utan att komma nånvart.
Det finns såklart också specialutvecklade löpband för hundar där displayen är vänd åt andra hållet, det finns säkerhetsselar och nödstopp samt sidostycken som avskärmar löpytan för hunden.