Veganer bland löpare: Springer med 100% växtenergi
Vid första anblicken kan långdistanslöpning och veganism tyckas vara två helt olika världar. Men när vi granskar det närmare upptäcker vi en växande skara elitlöpare som visar att dessa två världar faktiskt går hand i hand.
Veganism, en livsstil som utesluter alla animaliska produkter och ingredienser, har länge debatterats när det gäller att upprätthålla topprestanda inom idrott. Trots detta har många framgångsrika elitlöpare valt att omfamna den veganska livsstilen och uppnå imponerande resultat inom sina respektive discipliner.
I den här artikeln utforskar vi hur dessa löpare kombinerar sin passion för djurrätt och miljö med en tävlingskarriär på högsta nivå och hur deras veganska kost kan ha bidragit till deras framgångar.
Vad är veganism?
Veganism är en livsstil och en kosthållning som syftar till att undvika användning och konsumtion av animaliska produkter och ingredienser så långt det är möjligt och praktiskt genomförbart. Det innebär att veganer inte konsumerar kött, fågel, fisk, skaldjur, mejeriprodukter, ägg eller honung.
En strikt vegan undviker också andra produkter av animaliskt ursprung, såsom läder, päls, ull och silke, samt kosmetika och hushållsprodukter som testats på djur eller innehåller animaliska ingredienser. För löpare kan det innebära att välja veganska löparskor, löparkläder och veganska energibars utifrån hur de tillverkats och vad de innehåller.
Veganism bygger på etiska, miljömässiga och hälsomässiga principer:
Etiska principer
Inkluderar djurrätt, med syfte att minimera lidande och utnyttjande av djur. Ståndpunkten är att djur ska inte hållas för att vara producenter av mat eller material.
Miljömässiga principer
Fokuserar på att minska de negativa miljöpåverkarna från animalieproduktion, såsom avskogning, vattenförbrukning, förorening och klimatpåverkan.
Hälsomässiga principer
Baseras på forskning som visar att en växtbaserad kost kan bidra till att förebygga och behandla kroniska sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa typer av cancer.
Vegansk kost
En vegansk kost baseras på mat som är 100% tillverkad med växter så som frukt, grönsaker, bönor, linser, nötter, frön, fullkornsprodukter och växtbaserade proteinkällor som tofu, tempeh och seitan. Genom att äta en varierad och näringsrik vegansk kost kan man få i sig alla nödvändiga näringsämnen för att upprätthålla en god hälsa och leva ett aktivt liv.
När man följer en vegansk kost är det viktigt att vara medveten om vissa näringsämnen som kan vara svårare att få i sig tillräckligt av jämfört med en blandad kost. Några av dessa är B12, Vitamin D, Järn, Kalcium och Omega-3 fettsyror. En del veganska livsmedel är idag berikade med dessa ämnen, det vill säga man har tillsatt det från icke-animaliska källor.
Träning och veganmat
Det är viktigt att planera sin kost väl och att vara medveten om sina näringsbehov, särskilt om man är idrottare eller har specifika hälsokrav. För elitlöpare och idrottare som är veganer kan det vara extra viktigt att fokusera på att få i sig tillräckligt med protein, energi och andra näringsämnen som spelar en viktig roll i återhämtning och prestation.
Att äta proteinrika växtbaserade livsmedel som bönor, linser, kikärtor, tempeh, tofu, seitan och proteinpulver kan hjälpa till att säkerställa att man får i sig tillräckligt med protein för muskelreparation och tillväxt.
Många som tidigare ätit en blandad kost, tränat hårt och sedan bestämt sig för att byta till vegansk kosthållning vittnar om många positiva effekter. Ofta nämns att deras återhämtning mellan träningspass blivit snabbare och att det gör att de kan träna mer och hårdare.
Det finns veganer inom många olika idrotter från uthållighetsidrottare till styrkelyftare som till exempel Patrik Baboumian (VeganBadass).
Om du vill se en dokumentär på temat träning och veganmat kan vi rekommendera "The Game Changers" från 2018. Filmen går på djupet kring växtbaserade idrottare och deras prestationer.
Löparprofiler som är veganer
I filmen The Game Changers figurerar kanske den mest kända veganska löparen: Scott Jurek. Han är en av huvudkaraktärerna i boken som nästan alla ultralöpare har läst - Born to run. Det finns fler löparprofiler som är öppna med sin veganska kosthållning och pratat positivt om den i relation till sina prestationer.
Scott Jurek
Scott Jurek har följt en vegansk kost sedan 1999 och var dominant inom ultralöpning under flera år under 2000-talet. Han har vunnit Hardrock Hundred, Badwater Ultramarathon och Western States (6 år i rad!).
Scott är en förespråkare för växtbaserad kost enligt alla de tre principerna kring etik, hälsa och miljö. Han anser att nyckeln till hans framgångar inom löpningen är just den växtbaserade kosten.
I boken Eat & Run från 2012 kan man läsa en biografi om Scotts unga år, hans uppväxt, familj och hur hans liv som ultralöpare var under de mest framgångsrika åren.
Foto: Wikimedia Commons
Catra Corbett
Catra Corbett, även känd som "Dirt Diva", är en amerikansk ultralöpare, författare och äventyrare som har blivit känd för sina prestationer inom långdistanslöpning och sin färgstarka personlighet. Hon är också en engagerad vegan och förespråkare för en växtbaserad livsstil.
Catra Corbett har tävlat i över 250 ultralöpningstävlingar och har avverkat mer än 100 löpningar på 100 miles eller längre. Hon har även satt flera rekord och är känd för att vara en av de första kvinnorna att springa ett "Double Badwater" – en 292 miles lång löpning som innefattar två sträckor av Badwater Ultramarathon, som anses vara en av de tuffaste ultralöpningstävlingarna i världen.
Förutom att vara en framstående ultralöpare är Catra Corbett även en stark förespråkare för en vegansk livsstil. Hon blev vegan år 1999 och hävdar att det var ett av de bästa besluten hon någonsin tagit, både för sin hälsa och för miljön. Catra menar att hennes veganska kost ger henne den energi och uthållighet som behövs för att prestera på en elitnivå inom ultralöpning.
Rich Roll
Rich Roll är en amerikansk idrottare, författare, talare och podcaster som har blivit känd för sin satsning på långdistanslöpning, triathlon och ultradistansidrott.
Trots att han var en framstående simmare under sina studieår, led han av alkoholism och övervikt senare i livet. Det var först i 40-årsåldern som Rich bestämde sig för att genomgå en total omvandling av sin hälsa, kost och livsstil, vilket ledde honom till att bli en av världens mest respekterade ultradistansidrottare.
Han har rönt framgångar inom Ultraman där han vid 42 års ålder tog en sjätteplats och han har utfört the EPIC5 Challenge, fem Ironmans på fem dagar på Hawaii. Rich Roll har sagt att det var vegankosten som gav honom den energi, återhämtning och uthållighet som krävdes för att tävla på elitnivå inom ultradistansidrott.
Rich Roll har rankats som en av de 25 främsta fittesta männen i världen av Men's Fitness Magazine.
Bland svenska långdistanslöpare finns till exempel Kristofer Låås och tvillingarna Sanna och Lina El Kott Helander.