Yrsel av löpbandsträning

Löpning på löpband kan framkalla yrsel som upplevs under tiden, direkt efteråt eller vid andra löparsammanhang. I den här artikeln går vi igenom vad det beror på och hur du kan lära dig hantera det bättre. Börja med att titta på vår korta video som beskriver de tre scenarios där yrselkänslor kan uppstå.

När du springer på ett löpband, rör sig underlaget under dig medan din kropp i övrigt förblir stilla i rummet. Det är förvirrande för hjärnan som ska tolka syn, balans och rörelse vilka vid löpning utomhus hänger ihop på ett mer naturligt sätt.

Det är mycket vanligt att uppleva yrsel direkt efter att man kliver av löpbandet. Gör man det omgående, från att ha sprungit ganska snabbt, och sedan försöka gå på golvet, kan man känna sig så yrslig att man nästan tappar balansen.

Trix för att undvika yrsel direkt efteråt

Vi brukar rekommendera att man sänker hastigheten stegvis på löpbandet till lätt jogg (7-8 km/h), promenadtakt (5 km/h) och när man slår av bandet fortsätter att gå tills det stannat helt. Stå still en stund och kliv sedan av löpbandet.

Testa det och jämför med att springa i högt tempo och hoppa av bandet direkt. Om du har ett känsligt balanssystem märker du säkert stor skillnad på dessa två sätt att avsluta löpbandspass på.

yrsel av löpbandsträning

Ett praktiskt exempel i vardagen är när vi åker rulltrappa eller rullband på en flygplats. Du har säkert stått på de långa rullbanden på Arlanda och när bandet tar slut fått en känsla av att kroppen fortsätter framåt men att hjärnan stannar till. Det kan framkalla en lätt yrslig känsla precis där.

Mycket löpbandsträning kan ge yrsel vid löpning utomhus

Något som vi själva upplevt är att många inomhuspass på löpband kan följas av yrslig känsla vid löpning utomhus. Det går över efter cirka 10-15 minuter när hjärnan har adapterat och fått en chans att samordna balanssinnet och synen igen till att omgivningen faktiskt rör på sig när du springer.

Det är lite omvänt mot hur vi kan känna oss yr när vi börjar träna på löpband efter att ha sprungit mycket utomhus. Det där med att omgivningen inte rör på sig, trots att kroppen springer är lite förvirrande.

Med finare språk kan detta kallas för sensorisk anpassning eller sensorisk plasticitet. För vissa personer går denna anpassning väldigt fort medan det för andra tar längre tid.

Ett tips för att minska problemet är att börja träningspasset med promenad och successivt öka farten. Då ger du hjärnan lite respit så den hinner ställa om till de nya förutsättningarna för löpträning.